Peralatan Mendaki Luaran Luar

- May 29, 2020-

Dalam perkembangan aktiviti peralatan latihan memanjat taman permainan luar, peralatan keselamatan luar yang digunakan oleh kanak-kanak mestilah selamat. Peralatan keselamatan merangkumi: helmet pendakian, tali statik, tali kuasa, tali tambahan, tali pinggang rata, keturunan, gantung cepat, membentuk tali pinggang rata, keselamatan tali pelindung (tali utama), kunci utama, kunci keluli, tali pinggang keselamatan, peralatan riser, peralatan perlindungan kunci, keturunan standard (8- shapeloop), tali gantung cepat, tali tarik, takal, dll.

161646557a5dfaff298084

Berikut ini adalah klasifikasi umum peralatan keselamatan khusus:

1. Tali pinggang pengembangan luaran

Digunakan semasa menyambung ke titik tetap atau sambungan lembut semasa menjalankan projek. Mengikut kaedah penyambungan yang berbeza, ia terbahagi kepada dua jenis: manual knotting (Runner) dan mekanikal menjahit (Sling).

2. Tali pinggang keselamatan luar

Ia memberikan fiksasi yang selesa dan selamat untuk anak-anak yang bermain di struktur pendakian. Lebih mudah untuk menyambung dengan tali pelindung, yang dapat menyebarkan hentaman ke pinggang dan kaki, daripada memusatkan perhatian pada pinggang. Menurut kaedah sambungan yang berbeza, ia dibahagikan kepada tali pinggang keledar dan tali pinggang badan.

3. Kunci besi pengembangan luaran

Ia digunakan untuk menghubungkan tali dan titik perlindungan, tali pinggang keselamatan dan pelindung / penitis, dan membawa peralatan. Kabel besi digunakan sebagai sambungan kaku dalam sistem perlindungan.

20161127_151446

4. Pelindung pengembangan luaran atau keturunan (alat belay / rappel)

Ia mengurangkan cengkaman yang diperlukan oleh pemain melalui daya geseran yang dihasilkannya dengan tali semasa perlindungan dan turun. Keturunan yang biasa digunakan ialah 8- shapeloop dan ATC.

5. Riser pengembangan luaran

Ia dapat mengurangkan kekuatan yang diperlukan oleh pemain pendaki semasa proses pendakian, sekaligus melindungi pemain. Ia dibahagikan kepada jenis kiri dan kanan, menyesuaikan dengan kebiasaan tangan yang berbeza.

IMG_2179

6. Helmet pengembangan luaran

Lindungi kepala kanak-kanak semasa pendakian untuk mengelakkan kecederaan kepala.

7. Peranti penurunan pengembangan luaran

Terdapat beberapa jenis cincin 8 bentuk, STOP dan GRIGRI, yang digunakan untuk operasi, perlindungan, penyelamatan dan lain-lain, tekanan tidak dapat menebak daripada 25 KN.

IMG_7504